Društvo maslinara Bar

O nama

Maslinarstvo se u Baru uvjek izdvajalo kao najznačajnija poljoprivredna grana. O hiljadama godina dugoj tradiciji bavljenja maslinarstvom u Baru svjedoči i Stara maslina na Mirovici za koju je potvrđeno da je starija od 2240 godina kao i druge na području Mrkojevića, Utjehe, šušanja i sl. Bar je grad sa najvećim brojem stabala maslina u Crnoj Gori a naučno je dokazano da se pored novih modernih zasada maslina u Baru gaje i najstarije masline u Crnoj Gori a može se reći i u širem regionu.

Postoje pisani dokumenti da su još prije više od 100 godina barski maslinari prepoznavali potrebu da se udruže i zajedno rade na unaprijeđenju maslinarstva. Daleke 1957. godine je zvanično osnovano i registrovano prvo Udruženje maslinara Bara što naš grad i naše maslinare svrstava u predvodnike organizovanog bavljenja maslinasrstvom.

U novije vrijeme, u skladu sa novim zakonima, u maju 2002. izvršena je registracija Društva maslinara Bar sa sjedištem i kancelarijom u Starom Baru. Iz ove kancelarije, od strane više genaracija maslinarskih aktivista su potekle mnogobrojne ideje za revitalizaciju, razvoj i unaprijeđenje maslinarstva u Baru. Pokrenuti su i realizovani mnogobrojni projekti koji su doprinjeli da barsko i crnogorsko maslinarstvo krenu naprijed ka usvajanju savremenih standarda u uzgoju maslina i proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja.

Sada već, moderna organizacija maslinara, Društvo maslinara Bar kontinuirano radi na unaprijeđenju maslinarstva na svim poljima, počev od obezbjeđenja sadnica za svoje članove, pripreme terena i sadnje maslina, uzgoja i zaštite pa sve do proizvodnje i pakovanja vrhunskog maslinovog ulja. Društvo maslinara Bar broji više od 800 registrovanih članova i otvoreno je za sve projekte na unaprijeđenju barskog i crnogorskog maslinarstva. Pored uobičajenih aktivnosti, Društvo se radi na promociji maslinarstva kod djece i omladine, počev od dječjih vrtića pa sve do fakulteta i univerziteta. Takođe, kontinuirano se vrši edukacija kako maslinara i uljara tako i potrošača maslinovog ulja.

Stotinu godina tradicije organizovanog bavljenja maslinarstvom u Baru obavezuje generacije koje dolaze da da rade još više i još bolje na unaprijeđenju maslinarstva i usvajanju savremneih standarda i da vrate stari sjaj koji je imala naša mala država na svjetskoj maslinarskoj mapi. Bar i Crna Gora količinom proizvedenog ulja ne mogu biti konkurentni na svjetskom tržištu ali vrhunskim kvalitetom našeg ulja i pričom o prastarim maslinama koje još uvjek daju plodove mogu naći mjesto na tom veoma zahtjevnom tržištu.

Samo udruženi, svi zajedno, barski maslinari u saradnji sa drugim udruženjima, organizacijama i institucijama mogu crnogorsko maslinovo ulje pozicionirati na mjesto koje mu pripada to jest u samom vrhu najboljih ulja svijeta.

Društvo maslinara Bar

Osnivačka akta

Statut društva
Pogledaj
Rešenje o registraciji
Pogledaj

Žiro račun društva

Banka: CKB

Broj: 510-5257-80