Društvo maslinara Bar

Novosti

10/Oktobar/2020

Prva javna berba Stare masline na Mirovici

Barski maslinari i ljubitelji masline danas su imali priliku da učestvuju na prvoj javnoj berbi Stare masline na Mirovici, u organizaciji Društva maslinara Bara i JP Kulturni centar Bar. Posrijedi je akcija u okviru tradicionalne, šeste manifestacije Ex albis ulivis.


“Na ideju smo došli tako što je novi, mladi direktor Kulturnog centra prepoznao Društvo maslinara kao ozbiljnu organizaciju koja bi mogla da se brine o staroj maslini. Krajem marta smo krenuli sa rezidbom, a tada smo je i zaštitili protiv Paunovog oko, pošto smo konstatovali da ima tu bolest”, kazao je predsjednik Udruženja maslinara Ćazim Alković.

Nakon toga, prema njegovim riječima, izvršena je prihrana preko lista i zemlje, a uslijedile su i ostale akcije s ciljem očuvanja stabla.

“Na naše zadovoljstvo sada je maslina puna zdravog ploda. Mi smo jako srećni zbog toga, i zato smo odlučili da berba bude javna i da isključivo uberemo plodove sa stare masline, da ih odvojeno preradimo, tj. da isključivo proizvedemo ulje od stare masline. Možete zamisliti kako je kada imate hranu koja je ubrana sa drveta koje je posađeno prije 230 godina prije nove ere. Važno je da se popodne ubrani plodovi odmah prerade, ostavićemo večeras da se ulje malo natoloži i sjutra ćemo ovdje u 11h organizovati javnu degustaciju”, dodao je Alković.

Stara maslima je zaštitni znak crnogorskog primorja, i kao najstarije drvo u ovom dijelu Evrope, nezamjenjivi je vizuelni i duhovni dio indentiteta Bara, naveo je direktor barskog Kulturnog centra Erol Marunović.

“Opština Bar je Staru maslinu dala na upravljanje Kulturnom centru, a mi smo kao dobri domaćini ove godine angažovali stručna lica iz Društva maslinara Bar, koji se brinu o pripremi agro-tehničkih mjera potrebnih za održavanje kako stare masline, tako i okolnih stabala u ovom kompleksu. Danas se obavlja i prva javna berba stare masline, od čijih plodova će biti proizvedeno ekstra djevičansko maslinove ulje, i koje će naši posjetioci imati prilike da probaju. Kulturni centar će u saradnji sa Društvom maslinara Bar nastaviti da rade naaktivnostima , u cilju održavanja zaštite i daljeg unaprjeđenja čitavog ovog prostora, i bolje valorizacije ovog izuzetnog spomenika prirode”, naveo je Marunović.

Berbi je prisustvovao i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, koji je okupljenima poručio da se danas ispisuju nove stranice istorije drevnog stabla.

“U godini kada smo sa nivoa lokalne uprave sproveli niz aktivnosti u cilju očuvanja ovog drevnog stabla, ali i promocije maslinarstva kao najznačajnije poljoprivredne kulture u gradu. U godini kada svjedočimo i izgradnji Kuće maslina, kao mjestu gdje će se svi barski i crnogorski maslinari okupljati i razmjenjivati iskustva i promovisati ovu drevnu kulturu, mogu sa posebnim zadovoljstvom da istaknem da smo od 7. oktobra na javnu raspravu stavili i nacrt studije kojom ćemo potvrditi status prirodnog dobrastare masline, upravo ovdje na mjestu postojanja mira i našega grada”, istakao je Raičević.

Ibrahim Duraković, maslinar iz Starog Bara, koji je prvi započeo sa rezidbom Stare masline, rekao je da je prije zajedničke akcije maslina bila u prilično zapuštenom stanju.

“Društvo maslinara i Kulturni centar su se dogovorili da mi to preuzmemo i odmah smo odradili rezidbu, što se na kraju ispostavilo kao dobra odluka. Ona trenutno ima dobar rod i u odličnom je stanju . Prvo se odradila rezidba, zaštita a onda prihrana i sve što ide uz to”, naveo je on.

Duraković, koji se ovim poslom bavi preko dvije i po decenije, kaže da je rezidba za njega predstavljala jedan rutinski rad.

“Mi nju nisimo kalsično rezali, jer je to ipak stara maslina. Ostavili smo je i dalijepo izgleda, a otklonili smo joj suve krajeve i sve to što treba. Ostavili rodne grane da rode, i to se pokazalo uspješnim, tako da očekujemo ulje vrhunskog kvaliteta”, istakao je on.

Među okupljenim maslinarima bio je i devedesetčetvorogodišnji Adem Šabović, koji je ujedno i najstariji maslinar.

“Drago mi je što sam ovdje, ovuda sam prolazio još kao mladić, kada je ova stara maslina služila za igru, čak se jednom unutra i zapalila. Kada su se prije održavale neke manifestacije, uvijek je to bilo ovdje pod starom maslinom, nije se pitalo koje je vrijeme, koja je ko vjera i odakle si. Bili smo bratstvo i jedinstvo, svi smo bili jednaki. Ovo je bilo sveto mjesto, nedaleko je bio i logor, ali se građani Bara nisu mogli pokolebati i uspjeli su sve da sačuvaju. Drago mi je kada vidim ovu omladinu, ovu mladost da cijene ovu staru maslinu”, kazao je najstariji maslinar Bara.

24/Avgust/2020

Muva masline 2020

Fotografije su nastale 7 dana nakon, u toj fazi, obavljenog tretmana dimetoatom.
Napravljene su u maslinjaku Nebojše Vukčevića, lokalitet Vrba Haj Nehaj; Sutomore.
Ubodeni plod je oznacen i opet fotografisan.
Autor slika:
Agro HortiCulture
"Agroteka" D.O.O
Addresa: Haj Nehaj bb, 85355 Sutomore,
Montenegro

Slika 1. Trenutak ovipozicije
Slika 2. Fotografisanje ovipozicije
Slika 3. Plod neposredno nakon ovipozicije
Slika 4. Deset dana posle
Slika 5. Izgled ploda 19. avgusta
Slika 6. Izgled ploda 21. avgusta

21/Avgust/2020

Izvještaj i preporuke za zaštitu maslina od muve masline

U nastavku vam dostavljamo izvještaj i preporuke za zaštitu maslina od muve masline. Zahvaljujemo se zaposlenima Upravi za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove i Biotehničkom fakultetu što maslinarima pomažu u "borbi" protiv muve masline.

02/Mart/2020

Prezentacija crnogorskog maslinarstva na 5. Festivalu maslina u Zagrebu

Na poziv Zagrebačkog maslinarskog instituta predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković, koji je ujedno i glavni menadžer Opštine Bar je na 5. Festivalu masline u Zagrebu održao predavanje na temu: „ Maslinarstvo u Crnoj Gori, aktuelnosti i perspektive“.

Učešće na 5. Festivalu maslina u Zagrebu je organizovano uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i barski maslinari su zahvalni ministru Simoviću što je prepoznao značaj regionalne prezentacije crnogorskog maslinarstva i što u Društvu maslinara Bar prepoznaje organizaciju koja doprinosi kako razvoju i unaprijeđenju maslinarstva tako i njegovoj promociji na regionalnom nivou.

Prestižni festival maslina je bio izuzetna prilika za predstavljanje crnogorskog maslinarstva, posebno projekta Kuće maslina koji Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Opštinom Bar sprovodi u Starom Baru. Projekat Kuće maslina vrijedan milion eura je izazvao izuzetno interesovanje. Prisutnima je bilo zanimljivo i za pohvalu podrška države razvoju maslinarstva u Crnoj Gori i sprovodjenje jednog tako vrijednog i sadržajnog projekta.

Učešće u stručnom dijelu Festivala su uzeli eminentni stručjnaci sa područja Dalmacije i Istre pa je to bila prilika za razmjenu znanja i iskustava i dogovore za buduću saradnju. Maslinarski prijatelji iz Dalmacije i Istre su spremni da dođu u Crnu Goru i održe obuke po svim aktuelnim temama iz maslinarstva.

Alković je prezentovao i maslinarske manifestacije koje se organizuju u Crnoj Gori posebno Maslinijadu i Ex albis ulivis, manifestacije koje se održavaju u Starom Baru. Dogovoreno je da se za narednu godinu Maslinarskom institutu iz Zagreba i drugim maslinarskim organizacijama na vrijeme pošalje poziv za učešće na crnogorskim manifestacijama posebno Maslinijadi kako bi oni poziv proslijedili svojim članovima i organizovali se da dođu u Crnu Goru. U Društvu maslinara Bar preovladava mišljenje da Maslinijada treba da postane otvorena manifestacija koja će pored prodajnih i zabavnih sadržaja imati i stručne sadržaje gdje postoji otvoren prostor za regionalnu sardnju.

Učešće na 5. Festivalu maslina u Zagrebu je opravdalo očekivanja i trud na promociji crnogorskog maslinarstva se u potpunosti isplatio te postavio temelje novoj sardnji i zajedničkom napretku.

08/Jun/2017

Muva masline

Društvo maslinara Bar ima odličnu saradnju sa maslinarskim organizacijama i institucijama iz Hrvatske i Slovenije. Od naših prijatelja smo dobili ilustraciju koja predstavlja razvojni ciklus muve masline. Ilustracija je izrađena u okviru prekograničnog projekta Hrvatske i Slovenije tako da je njihovo vlasništvo ali smo sigurni da im je zadovoljstvo da služi i maslinarima u Crnoj Gori.
Obzirom da nam je muva masline uništila prošlogodišnji rod predlažemo da se ove godine svi zajedno mnogo ozbiljnije pripremimo za njen eventualni napad.
Društvo maslinara Bar će u saradnji sa nadležnim institucijama u Crnoj Gori pratiti razvoj muve masline i o svemu obavještavati maslinare.

02/Jun/2017

“Maslina” o aktivnostima Društva maslinara Bara

Stručni časopis za maslinarstvo i uljarstvo “MASLINA” koji izdaje Slobodna dalmacija iz Splita piše o aktivnostima Društva maslinara iz Bara. Maslina je najčitaniji časopis iz ove oblasti i čita se od Trsta do Ulcinja. Baranima je čast što su dio priče maslinarstvu istočne obale Jadrana! Društvo maslinara Bar će u saradnji sa nadležnim institucijama u Crnoj Gori pratiti razvoj muve masline i o svemu obavještavati maslinare.

02/Jun/2017

Dvije medalje za ulje Vehbije Abazovića na zadarskom sajmu

Poznati barski maslinar i proizvođač vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Vehbija Abazović se na 19. Međunarodnom sajmu masline u Zadru okitio zlatnom i bronzanom medaljom. U izuzetno jakoj konkurenciji proizvođača iz regiona gdje je ocjenjivano preko 280 djevičanskih ulja, vrijedni i posvećeni Vehbija je od tri medalje koje su dobili crnogorski proizvođači u rodne Mrkojeviće odnio dvije.
“Veliku pomoć i podršku za odlazak u Hrvatsku dobili smo od Društva maslinara Bar, jer je veoma teško da se maslinari samostalno organizuju i pokriju sve troškove putovanja i učešća. Nagrade su mu utoliko draže jer je ova godina bila dosta slaba, zbog lošeg roda. Pokazalo se da je rana berba dala odličan rezultat- moje ulje je dobilo 98,5 bodova, što znači da je u samom vrhu kvaliteta ekstra djevičanskih ulja. Malo je falilo da dobije pehar šampiona na ovom ‘balu ulja’”,priča Vehbija.
Barski proizvođač je izuzetno zadovoljan i zbog, kako navodi, mogućnosti dodatne edukacije i razmjene iskustava.
“Prof. dr Đani Benčić je u stanju da i najneiskusnijem maslinaru objasni principe i preporuke tretiranja maslina i proizvodnje maslinovog ulja. Zastupam stav da bavljenje maslinarstvom i uljarstvom podrazumijeva stalno učenje, svake godine se uvede nešto novo”, objašnjava Abazović koji se maslinarstvom bavi od malih nogu, a uljarstvom posljednjih 14 godina.
Kompleksni proces proizvodnje kvalitetnog maaslinovog ulja olakšan mu je od kada je posredstvom USAID- a dobio najsavremeniju mašinu za cijeđenje maslinovog ploda.
“Nabavkom te mašine sam, slobodno mogu reći, prvi krenuo sa proizvodnjom ekstra djevičanskog ulja u Crnoj Gori. Zahvaljujući brojnim edukacijama maslinari iz Crne Gore su usavršili proizvodnju do nivoa da smo sada među najboljima u Evropi. Nisam vjerovao kada sam 2004. godine prvi put prisustvovao stručnom predavanju u Zadru, gdje je promovisamo ulje ispod 0,5% masnih kiselina a naše je bilo sa pet- šest procenata masnoće, da ćemo napraviti ulje praktično bez kiseline”, prisjeća je maslinar.
Ne pitanje koliko zasada ima, uz osmijeh kaže “dosta”, odbijajući da da precizan odgovor, ali zato odmah daje objašnjenje.
“Imam maslina od godinu do 2.500 godina. Svaki put kada sam javno saopštio brojku, stradalo mi je po pet- šest korjena. Stari ljudi su me savjetovali ‘nikada ne viči koliko imaš maslina’. Ne treba govoriti koliko imaš korjena maslina, ovaca, niti košnica pčela. Uvijek kaži ‘oko…’ . Pa neka dođu da broje, ako ih baš interesuje”, kroz smijeh savjetuje Vehbija.
Prognoze su da će ova godina biti rodna kada su masline u pitanju. Pokazatelj je što su dobro procvjetale, mada postoji bojazan od ljetnjih kiša – ako padnu tokom jula, ulja neće biti.
“Pojedini maslinari su pokušali da rod sačuvaju intenzivnim prskanjem – prskali su ih i po sedam- osam puta. Ja preferiram organsku proizvodnju, ne samo zbog prodaje, nego i zbog moje familije i petoro djece koju želim zdravo da hranim. Pumpu ne koristim. Upotrebljavam isključivo organsko, domaće đubrivo. Vjerujem da taj način maslina stiče imunitet. To mogu uporediti sa načinom na koji vodite računa o djetetu – ako ga zdravo i kvalitetno hranite, doktor mu neće biti potreban, sam organizam će se izboriti sa virusima…”, navodi maslinar.
On je od svoje ljubavi prema maslini izgradio familijarni biznis u koji su uključeni svi članovi mnogobrojne porodice. S obzirom da, kako nezadovoljno konstatuje “naši ljudi neće da rade” povremeno na ispomoć angažuje radnike iz Albanije.
Posljednjih godina podignuta je svijest o značaju zdrave hrane, pa potrošači sada biraju domaće ulje, biraju kvalitet, iako je skuplje. Problem proizvođačima domaćih proizvoda predstavljaju i nakupci sa kojima se ne mogu “izboriti” i pored toga što su organizovali Sajam domaćih proizvoda. Abazović tvrdi da su maslinari u okruženju u mnogo boljoj poziciji, navodeći primjer Hrvatske gdje su, kako kaže, podsticajne mjere znatno bolje, a cijeli proces i put od uzgoja, preko proizvodnje do plasmana, bolje je organizovan.
“Ja sam poljoprivredni proizvođač, ne treba da se bavim papirologijom, za to postoje sekretarijati. Dvije osnovne grane u Crnoj Gori su turizam i poljoprivreda, što bi trebalo da nam bude dobar povod da ozbiljnije valorizujemo resurse. Zabrinjava podatak da se u Crnoj Gori po glavi stanovnika na godišnjem nivou ne konzumira ni litar maslinovog ulja, niti se pojede kilogram maslina”, zaključuje Abazović, izražavajući nadu da će se to, ako proizvođači ostanu dosljedni u namjeri da na tržište plasiraju kvalitetne, organske proizvode, a država im u tome pruži još veću podršku, u narednom periodu promijeniti.