Društvo maslinara Bar

Novosti

10/Oktobar/2020

Prva javna berba Stare masline na Mirovici

Barski maslinari i ljubitelji masline danas su imali priliku da učestvuju na prvoj javnoj berbi Stare masline na Mirovici, u organizaciji Društva maslinara Bara i JP Kulturni centar Bar. Posrijedi je akcija u okviru tradicionalne, šeste manifestacije Ex albis ulivis.


“Na ideju smo došli tako što je novi, mladi direktor Kulturnog centra prepoznao Društvo maslinara kao ozbiljnu organizaciju koja bi mogla da se brine o staroj maslini. Krajem marta smo krenuli sa rezidbom, a tada smo je i zaštitili protiv Paunovog oko, pošto smo konstatovali da ima tu bolest”, kazao je predsjednik Udruženja maslinara Ćazim Alković.

Nakon toga, prema njegovim riječima, izvršena je prihrana preko lista i zemlje, a uslijedile su i ostale akcije s ciljem očuvanja stabla.

“Na naše zadovoljstvo sada je maslina puna zdravog ploda. Mi smo jako srećni zbog toga, i zato smo odlučili da berba bude javna i da isključivo uberemo plodove sa stare masline, da ih odvojeno preradimo, tj. da isključivo proizvedemo ulje od stare masline. Možete zamisliti kako je kada imate hranu koja je ubrana sa drveta koje je posađeno prije 230 godina prije nove ere. Važno je da se popodne ubrani plodovi odmah prerade, ostavićemo večeras da se ulje malo natoloži i sjutra ćemo ovdje u 11h organizovati javnu degustaciju”, dodao je Alković.

Stara maslima je zaštitni znak crnogorskog primorja, i kao najstarije drvo u ovom dijelu Evrope, nezamjenjivi je vizuelni i duhovni dio indentiteta Bara, naveo je direktor barskog Kulturnog centra Erol Marunović.

“Opština Bar je Staru maslinu dala na upravljanje Kulturnom centru, a mi smo kao dobri domaćini ove godine angažovali stručna lica iz Društva maslinara Bar, koji se brinu o pripremi agro-tehničkih mjera potrebnih za održavanje kako stare masline, tako i okolnih stabala u ovom kompleksu. Danas se obavlja i prva javna berba stare masline, od čijih plodova će biti proizvedeno ekstra djevičansko maslinove ulje, i koje će naši posjetioci imati prilike da probaju. Kulturni centar će u saradnji sa Društvom maslinara Bar nastaviti da rade naaktivnostima , u cilju održavanja zaštite i daljeg unaprjeđenja čitavog ovog prostora, i bolje valorizacije ovog izuzetnog spomenika prirode”, naveo je Marunović.

Berbi je prisustvovao i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, koji je okupljenima poručio da se danas ispisuju nove stranice istorije drevnog stabla.

“U godini kada smo sa nivoa lokalne uprave sproveli niz aktivnosti u cilju očuvanja ovog drevnog stabla, ali i promocije maslinarstva kao najznačajnije poljoprivredne kulture u gradu. U godini kada svjedočimo i izgradnji Kuće maslina, kao mjestu gdje će se svi barski i crnogorski maslinari okupljati i razmjenjivati iskustva i promovisati ovu drevnu kulturu, mogu sa posebnim zadovoljstvom da istaknem da smo od 7. oktobra na javnu raspravu stavili i nacrt studije kojom ćemo potvrditi status prirodnog dobrastare masline, upravo ovdje na mjestu postojanja mira i našega grada”, istakao je Raičević.

Ibrahim Duraković, maslinar iz Starog Bara, koji je prvi započeo sa rezidbom Stare masline, rekao je da je prije zajedničke akcije maslina bila u prilično zapuštenom stanju.

“Društvo maslinara i Kulturni centar su se dogovorili da mi to preuzmemo i odmah smo odradili rezidbu, što se na kraju ispostavilo kao dobra odluka. Ona trenutno ima dobar rod i u odličnom je stanju . Prvo se odradila rezidba, zaštita a onda prihrana i sve što ide uz to”, naveo je on.

Duraković, koji se ovim poslom bavi preko dvije i po decenije, kaže da je rezidba za njega predstavljala jedan rutinski rad.

“Mi nju nisimo kalsično rezali, jer je to ipak stara maslina. Ostavili smo je i dalijepo izgleda, a otklonili smo joj suve krajeve i sve to što treba. Ostavili rodne grane da rode, i to se pokazalo uspješnim, tako da očekujemo ulje vrhunskog kvaliteta”, istakao je on.

Među okupljenim maslinarima bio je i devedesetčetvorogodišnji Adem Šabović, koji je ujedno i najstariji maslinar.

“Drago mi je što sam ovdje, ovuda sam prolazio još kao mladić, kada je ova stara maslina služila za igru, čak se jednom unutra i zapalila. Kada su se prije održavale neke manifestacije, uvijek je to bilo ovdje pod starom maslinom, nije se pitalo koje je vrijeme, koja je ko vjera i odakle si. Bili smo bratstvo i jedinstvo, svi smo bili jednaki. Ovo je bilo sveto mjesto, nedaleko je bio i logor, ali se građani Bara nisu mogli pokolebati i uspjeli su sve da sačuvaju. Drago mi je kada vidim ovu omladinu, ovu mladost da cijene ovu staru maslinu”, kazao je najstariji maslinar Bara.