Društvo maslinara Bar

Novosti

02/Mart/2020

Prezentacija crnogorskog maslinarstva na 5. Festivalu maslina u Zagrebu

Na poziv Zagrebačkog maslinarskog instituta predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković, koji je ujedno i glavni menadžer Opštine Bar je na 5. Festivalu masline u Zagrebu održao predavanje na temu: „ Maslinarstvo u Crnoj Gori, aktuelnosti i perspektive“.

Učešće na 5. Festivalu maslina u Zagrebu je organizovano uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i barski maslinari su zahvalni ministru Simoviću što je prepoznao značaj regionalne prezentacije crnogorskog maslinarstva i što u Društvu maslinara Bar prepoznaje organizaciju koja doprinosi kako razvoju i unaprijeđenju maslinarstva tako i njegovoj promociji na regionalnom nivou.

Prestižni festival maslina je bio izuzetna prilika za predstavljanje crnogorskog maslinarstva, posebno projekta Kuće maslina koji Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Opštinom Bar sprovodi u Starom Baru. Projekat Kuće maslina vrijedan milion eura je izazvao izuzetno interesovanje. Prisutnima je bilo zanimljivo i za pohvalu podrška države razvoju maslinarstva u Crnoj Gori i sprovodjenje jednog tako vrijednog i sadržajnog projekta.

Učešće u stručnom dijelu Festivala su uzeli eminentni stručjnaci sa područja Dalmacije i Istre pa je to bila prilika za razmjenu znanja i iskustava i dogovore za buduću saradnju. Maslinarski prijatelji iz Dalmacije i Istre su spremni da dođu u Crnu Goru i održe obuke po svim aktuelnim temama iz maslinarstva.

Alković je prezentovao i maslinarske manifestacije koje se organizuju u Crnoj Gori posebno Maslinijadu i Ex albis ulivis, manifestacije koje se održavaju u Starom Baru. Dogovoreno je da se za narednu godinu Maslinarskom institutu iz Zagreba i drugim maslinarskim organizacijama na vrijeme pošalje poziv za učešće na crnogorskim manifestacijama posebno Maslinijadi kako bi oni poziv proslijedili svojim članovima i organizovali se da dođu u Crnu Goru. U Društvu maslinara Bar preovladava mišljenje da Maslinijada treba da postane otvorena manifestacija koja će pored prodajnih i zabavnih sadržaja imati i stručne sadržaje gdje postoji otvoren prostor za regionalnu sardnju.

Učešće na 5. Festivalu maslina u Zagrebu je opravdalo očekivanja i trud na promociji crnogorskog maslinarstva se u potpunosti isplatio te postavio temelje novoj sardnji i zajedničkom napretku.